Mød en rejsende: Göran Ehlmé, undervandsfotograf

 
Anonim

Uanset om det er Antarktis eller Azorerne, under is eller i åbent vand, er den dybe dybe denne opdagelsesrejsende legeplads. I en tidlig alder blev Göran fascineret med undervandsverdenen, og siden han lærte at dykke 14 år, har han rejst over hele kloden for at skyde nogle utrolige havdyr, fra leopardtætninger og orkaner til hvalrosser og narwhals.

Vi fangede op med denne eventyrer for at finde ud af mere om hans mest mindeværdige øjeblikke til søs.

Hvor var din sidste tur?

Min sidste tur var til Azorerne for et skud. Men før det var jeg i Norden af ​​Norge, der optog orkaner og pukker, der fodrede på sild.

Hvor er din næste tur?

Jeg vil være på vej tilbage til orcas og humpbacks i Norge for at lave mere film i slutningen af ​​oktober.

Hvad er din første rejse-relaterede hukommelse?

Da jeg var barn, ville jeg altid gå til troperne. Jeg havde en ting til palmer og kokosnødder - jeg synes, det havde noget at gøre med at vokse op i regnfulde Sverige. Jeg holdt spørger mine forældre, hvis vi kunne tage på ferie et eller andet sted tropisk, men på en eller anden måde lykkedes det os aldrig at gå. Engang bestilte de en drømmetur, men der skete der noget, hvilket betød, at vi ikke kunne gå, og vi endte i Norge på en skiferie - jeg var helt ødelagt.

Gang eller vinduesplads?

Jeg foretrækker et gangbro, fordi jeg kan komme og gå som jeg vil uden at forstyrre andre mennesker, og jeg kan strække mine ben ud.

Har du nogen rejsevaner eller ritualer?

Mellem at få alt mit udstyr sammen og få alt sorteret, kan jeg blive meget stresset, før jeg rejser, så jeg forsøger at fokusere mit sind i det øjeblik, hvor jeg faktisk er i mit sæde på flyet med en gin og tonic, og alt er OK .

Favoritby eller land eller region?

Jeg gætter favorit af alle favoritter er New Zealand. Det er et fascinerende land med interessante mennesker og fantastisk natur, og det er meget tæt på Antarktis, hvilket er et andet sted, jeg elsker at udforske.

Hvad er din mest uforglemmelige rejseoplevelse?

Min mest uforglemmelige rejseoplevelse er nok første gang, jeg gik til Antarktis. Som en undervands kameraman arbejder du ofte i et lille hold, så vi sejlede ned til Antarktis i en lille yacht.

Selv store isbrydere eller krydstogtskibe flytter meget rundt på det hårde hav, så det var temmelig forfærdeligt at være i en lille yacht, der sejler gennem tunge svulmer i syv dage. Efter den rejse sagde jeg, at jeg aldrig ville gøre det igen. Men så passerer 11 eller 12 måneder, og du finder dig selv tilbage i den lille båd. Jeg har sikkert gjort den rejse 20 gange nu, og jeg ville gøre det igen!

Hvordan kom du ind i marine livsfotografering?

Da jeg var 10 eller 12, plejede jeg at stjæle min fars kamera og tage stillbilleder. Jeg elskede også at være i vandet og tilbragte de fleste af mine somre snorkling i havet. Jeg var helt vanvittig om undervandslivet, og da jeg var 14, lærte jeg at dykke.

Når du begynder at dykke, bruger du meget tid, bare svømmer rundt og kigger på fisken, men efter et stykke tid skal du gøre noget kreativt. Jeg havde min fotografering, så jeg købte et undersøisk kamera og gik til Rødehavet for at tage nogle billeder. Jeg kom hjem med omkring 20 ruller film, men de var overalt udsat. Det var først, før jeg mødte en meget talentfuld svenske undervandsfotograf (som nu er en kære ven), som lærte mig at sætte den rigtige eksponering og komponere mit billede korrekt, at jeg begyndte at få nogle gode skud. Jeg husker at få et godt skud ud af et hundrede og det drejede mig om mig. Fra da begyndte jeg at samle fotos og begyndte at dykke og fotografere mere og mere.

Hvad er nogle af udfordringerne ved at skyde under vand?

Synlighed er et stort problem. Hvis du ikke har god synlighed, kan du ikke tage et godt billede. Men vi skal huske, at et klart hav er et dødt hav; skummet vand er sundt vand på grund af alle de alger og næringsstoffer, der er til stede. Så vi skal balancere dårlig synlighed med niveauet af liv og aktivitet i vandet. Undervandsfotografer arbejder ofte med ekstreme vidvinkler, så de kan komme tæt på objektet, men dækker stadig så meget bredde som muligt. Og som regel skal vi blande naturligt lys med et undervandslys, fordi det er så mørkt i vandet.

Når du fotograferer dyr, skal du overveje hele verden, hvor de eksisterer, for at finde ud af, hvor de bedste muligheder er for dig at få det bedste billede. Du skal være en meget rolig og tålmodig person, og være villig til at tilpasse sig dine omgivelser.

Hvor er dit yndlingssted at skyde?

Mit yndlingssted er bestemt omkring Azorerne, i det pelagiske farvande, fordi det er så rig på dyrelivet: hvaler, hajer, tun, vandmænd, skildpadder og delfiner i deres tusinder.

Da jeg sidst var på Azorerne, var vi heldige nok til at se en kæmpe solfisk (mola mola) - det var kun anden gang i mit liv, jeg har set en stor solfisk sådan. Det var fantastisk vejr, havet var dødt roligt og i afstanden så vi denne rygfin over overfladen. Vi vidste ikke, om det var en basking haj eller noget andet, så vi hoppede i vandet og kom ansigt til ansigt med en stor solfisk. Vi hang ud med ham i omkring to og en halv time; han var en rigtig smuk fisk.

Har du et yndlingsdyr at skyde?

For mig er det ultimative dyr at skyde orcaet. Der er få dyr mere smukke og yndefulde end orcas.

Hvad er din bedste eller værste rejse souvenir?

Min bedste souvenir er et billede. På det tidspunkt kom vi ind i den digitale æra, så vi blev vant til at bruge digitale undervands kameraer. Jeg skyder en hvalross og jeg troede jeg havde taget dette rigtig flotte skud. Men ud af vandet, og selv senere, da jeg downloadede billederne på min vens computer, kunne jeg ikke finde billedet. Sagen var på kameraet afspilningsknappen og sletteknappen, hvor det var meget ens, så jeg troede, at jeg ved et uheld kunne slette skuddet.

Men et par dage senere indså min ven og jeg, at computeren automatisk havde oprettet backupmapper til kamerafilerne (alt var meget nyt for os da). Efter at have set gennem de andre mapper fandt vi det. Billedet viser en hvalross, der kigger gennem sedimentet, han stirrede op på havbunden og til sidst vandt BBC's Wildlife Photographer of the Year i 2006.

Hvad er det bedste eller værste rejsedirektiv, du har modtaget?

Det bedste: gør dine lektier. Der kan være en glæde ved bare at kaste dig selv derude og rejse uden planer, men for mig har det altid været bedst at forberede i god tid.

Hurtigt, en asteroide kommer til at ramme jorden om en uge! Hvilket er den rejsedrøm du vil have for at opfylde?

Jeg ville gå til Canada, til det nordvestlige territorium, og have en anden svømmetur med narwhals.

Hvilke råd vil du give en førsteklasses rejsende?

Gå væk fra den slagne vej en gang i et stykke tid. Tag et sidesteg og se til venstre eller højre, ikke altid til forsiden, hvor stien er.

Göran Ehlmé blev for nylig fremhævet på San Miguel's Rich List. Se hans historie og nogle fantastiske billeder af hans skyde med mola mola på sanmiguel.com/richlist.