Spise i Myanmar (Burma): en introduktion til burmesisk mad

 
Anonim

Burmesisk mad lider af en dårlig rap - en ret uberettiget dårlig rap efter vores mening. Mens burmesisk mad kan være noget olieagtig og mangler mangfoldigheden og fyringen af ​​køkkenet i det omkringliggende Thailand, med lidt råd og baggrunds viden, er vi overbevist om, at du kommer tilbage fra Myanmar efter at have nydt nogle virkelig velsmagende og mindeværdige måltider.

Et burmesisk måltid

T'ămìn (ris), der også er skrevet som htamin, er kernen i et hvilket som helst burmesisk måltid. Ris serveres med en række retter, der karakteriserer burmesisk køkken, en unik blanding af burmesiske, mån, indiske og kinesiske påvirkninger. Disse retter bruger en række lokale, i det væsentlige plante- og seafoodbaserede ingredienser, og som med andre sydøstasiatiske retter gøres en indsats for at afbalancere de fire primære smagsstoffer: sur, salt, krydret og bitter.

Selv om disse fundamenter er forholdsvis enkle, er en af ​​fornøjelserne ved at spise et autentisk burmesisk måltid det rene udvalg af retter i en enkelt indstilling, noget der konkurrerer med selv thailandsk mad. Ved ankomsten til enhver Myanma saa thauk sain (burmesisk restaurant), og efter at have valgt en karry, stegt skål eller salat, følger en række sidevand. En af disse sidevarme er altid suppe, enten en indisk-påvirket peh-ye-ye (linse suppe eller dhal), besat med stykker af grøntsager eller en tærte blad-baserede hìn-jo (sur suppe). En bakke med friske og parkogte grøntsager og urter er en anden almindelig side skål; De spises med forskellige dips, lige fra ngăpí ye (en vandig, fishy dip) til balachaung (en tør, skarp kombination af chili, hvidløg og tørret rejer stegt i olie). Ekstra grøntsagsbaserede sidet retter, ubegrænset grøn te og en dessert af syltede te blade og stykker af jaggery (palmsukker) er også normalt inkluderet.

Ris, karry og sider, ved magisk-verden. Creative Commons BY-SA-licens.

Burmesiske specialiteter

En af de kulinariske højdepunkter i burmesisk mad er utvivlsomt ăthouq - lys, tærte og krydrede salater lavet med rågrøntsager eller frugt kastet med limejuice, løg, jordnødder, ristet kikærpulver og chili. Blandt de mest udsøgte er maji-yweq thouq, lavet med ømme unge tamarind blade og shauq-thi dhouq, lavet med en slags urfolk citron. Faktisk vil den burmesiske lave næsten alt i en salat, da t'ămìn dhouq er en salig salat lavet med ris, og nangyi dhouq, en salat lavet med tykke risnudler, viser sig.

En populær finish til burmesiske måltider og muligvis den mest berygtede burmesiske skål af alt er leq-p'eq (ofte stavet laphet), fermenterede grønte te blade blandet med en kombination af sesamfrø, stegte ærter, tørrede rejer, stegt hvidløg, jordnødder og andre crunchy ingredienser. Den slimede masse af blade sætter nogle udlændinge væk, men det er faktisk ret velsmagende, når man kommer ud over skålens eksotiske udseende. En mere brugervenlig version af skålen er leq-p'eq thouq, hvor den gærede te og nødder kombineres i form af en salat med skiver tomat og kål og en klemme af kalk. Skålen er et populært snack i Myanmar, og koffeinforøget leveres af tebladene gør skålen til en favorit for studerende, der har brug for at holde op med at studere sent.

Leq-p'eq (teblad salat), Bagan, ved fabulousfabs. Creative Commons BY licens.

Nudelretter er værdsat af den burmesiske og bliver oftest spist til morgenmad eller som lette måltider mellem de vigtigste måltider på dagen. Det generelle ord for nudler er hkuauq-swèh. Den mest populære nudel og uofficielle nationalret er moún-hìn-gà (ofte stavet mohinga), tynde risnudler serveret i en tyk fisk og sjallevandkød og toppet med sprøde stegte grøntsager eller linser. Móun-di (også kendt som mondhi) er spaghettilignende nudler serveret med stykker kylling eller fisk. En anden populær nudlerret, især på festivaler, er oùn-nó hkauq-swèh, kinesiske risnudler med stykker kylling i en bouillon fremstillet med kokosmælk.

Regionale og etniske variationer

Lokalt køkken kan brede sig ned i retter, der findes i 'lavere Myanmar' (omtrent Yangon og deltaet), med flere fiskepastaer og sure fødevarer; og 'øvre Myanmar' (centreret ved Mandalay), med mere sesam, nødder og bønner anvendt i retter.

I Mandalay og omkring Inle Lake er det også ret nemt at finde Shan-køkken, der ligner noget af det nordt Thai køkken. Populære retter er k'auq sen (Shan-stil ris nudler med karry) og forskellige fisk og kød salater. Largemaung jeut (ris krakkere) er almindelige i hele Shan State.

Shan nudler af fabulousfabs. Creative Commons BY licens.

Shàn k'auq-swèh (Shan-stil nudelsuppe), tynde risnudler i en lys bouillon med bidder med chili-marineret kylling eller svinekød, er en favorit i hele Myanmar, men er mest almindelig i Mandalay og Shan State. En variation, der er populær i Mandalay, kaldet Myi Shay, er lavet med risnudler og serveres ofte med svinekød. En anden Shan-skål, der er værd at finde ud af, er ngà t'ămìn jin, 'knådet fiskris', en gurkemejerisk risret.

Mon køkken, der er mest tilgængelig i byer, der strækker sig fra Bago til Mawlamyine, ligner meget på burmesisk mad med større vægt på karryvalg. Mens en burmesisk restaurant kan tilbyde et valg af fire eller fem karriretter, vil en Mon restaurant have så mange som et dusin, alle kantet op i karrypotter, der skal undersøges. Mørkurries er også mere tilbøjelige til at indeholde chili end andre køkkener.

Rakhaing (Arakan) mad ligner mest retter i Bangladesh og Indiens bengalske stat, der byder på masser af bønner og pulsretter, meget krydrede karriretter og flatbreads.