Costa Ricas top fem marine eventyr

 
Anonim

Costa Ricas blomstrende skove og rigelige dyreliv har gjort det til en førende destination for øko-rejsende, men landets mindre kendte offshore-miljøer trives med livet og har lige så meget at sætte rygsøjlen. Desværre har disse undervandshabitater i de senere år været besmittet af overfiskning, poaching og invasive arter, og aviser har opfordret landet til at styrke sin 'blå dagsorden'.

Meddelelsen til rejsende er klar: være ansvarlig. Men med den rigtige guide kan oceanelskere stadig opleve Costa Ricas utrolige marine aktiver og støtter ofte bevaringsindsats i disse farvande også. Her er vores valg af landets marine hotspots og hvordan man oplever dem ansvarligt.

Exploring Cocos Island

Cocos Island, en gammel piratflygtning oplagt 300 miles fra kysten, brims med dyreliv og (angiveligt) begravet skat. Erklæret et Unesco World Heritage Site i 1997 og er udstyret med Jurassic Park, tilbyder øen nogle af de mest blændende undervandsoplevelser i verden.

Udryddede skulpterede hammerheadhajer samt tigerhajer svinger stadig gennem vandet af hundrederne, og massive skoler af jacks og gulfinnet tun er rigelige. Under bølgerne vil erfarne dykkere undre sig over overflod af undersøisk liv, og besøgende på overfladen vil støde på springende delfiner, glidende gigantiske manta stråler og drivende havskildpadder.

Hvordan? At komme til øen er en rejse i sig selv; Det tager cirka 30 timer med båd med lejlighedsvise ture, der løber fra Puntarenas på Central Pacific Coast af operatør Undersea Hunter. Virksomheden tilbyder live-ombord-ture til Cocos Island, har sin egen ubåd og udfører videnskabelig forskning på havskildpadder og hajer i området.

Hvornår? Året rundt.

Turtle møder på Playa Ostional

Spotting en havskildpadde er spændende. At møde tusinder er en oplevelse, som folk aldrig glemmer. På Costa Ricas Playa Ostional ser besøgende som hundredtusinder af dem padle i land og trækker deres kroppe gennem det fine hvide sand. Under disse skildpaddsamlinger - kendt lokalt som arribadas - ligger skildpadderne millioner af æg, størrelsen og farven af ​​pingpongkugler, som efterhånden kommer til at lukke ind i så mange små skildpadder. Den heldigste af rejsende kan også komme til at se, da disse unge snuble mod havet.

Skønt turtle watching ture tilbydes gennem hoteller i området, er besøgende på stranden forpligtet til at ansætte en lokal guide til støtte for det østlige samfund. Disse informative guider vil fortælle historierne om skildpadderne, som du står kun få skridt væk. (Bemærk: Flashfotografering er ikke tilladt, da det midlertidigt blinds dyrene.)

Hvordan? En tur med en lokal guide på Playa Ostional's dyreliv tilflugtssted under en arribada kan arrangeres ved ankomsten. For mere information, besøg guidernes Facebook-side (facebook.com/GUIASAGLO) eller ring (+506) 2682-0482.

Hvornår? Arribadas overtager stranden i løbet af sidste kvartmåne, men de er særlig godt til stede i de regnfulde måneder, fra juni til december.

Shark stalking på Bat-øerne

'The Bats', som disse øer ud for Costa Ricas nordlige stenede kyster er kærligt kendt (officielt, de er Islas Murciélago), er vrimler med tyrhajer. At kigge nærmere på disse kraftfulde havmonster, der vokser op til 16ft, er den bedste (men ikke den eneste) grund til at gå. Flerfarvet fisk og kæmpestamme glider også forbi fantastiske undersøiske klippeformationer og snoede huler 65ft under overfladen. Stærke strømme betyder, at dette dykke kun er egnet til dem med erfaring. Begyndere vil sætte pris på de nærliggende Catalina Islands eller øen Monkey Head, som tiltrækker kongelige angelfish og skitterende krebsdyr.

Hvordan? Selv om der er mange dykkedragt i strandbyer langs kysten, bør de med stor interesse for havforskningen søge Ernst Van der Poll - en sydafrikansk undervandsguru, der driver private ekspeditioner via ConnectOcean (connectocean.com), et nonprofit, der understøtter bevarelsesprojekter i området. Båden, et 43ft forskningsfartøj kaldet The Aguila, er udstyret til undervandsfilm og fotografering og rummer små, private grupper.

Hvornår? Prime Shark-visningstid er maj til september.

Snorkling den caribiske kyst

For dem, der foretrækker en afslappende snorkel til et dybhavsdyk, skal du sørge for det sydlige Caribien. Dette er det eneste sted i det land, hvor koral eksisterer, sammen med alle de tropiske væsner øverst på revets fødekæde. Tænk yndefulde sygeplejerskehajer, spiny hummer og coiling octopi. Den bedste snorkling findes i Cahuita National Park, en marine reserve etableret i 1970'erne specielt for at beskytte reef og omgivende dyreliv. Med næsten 600 hektar levende koral understøtter dette område mere end 100 arter af fisk. Ikke langt fra revet og kun få meter ned, kan snorklere også opdage et slægtskib fra det 18. århundrede, der aldrig ankom til Limón.

En svømmetur i parken kræver, at gæsterne lejer en guide, hovedsagelig for at sikre, at der ikke sker yderligere skader på koralen (et jordskælv i 1991 rystede revet, og den frygtede løvefisk - en invasiv rovdyr - har også forårsaget problemer).

Hvordan? Snorkling House (snorkelinghouse.com), en miljøvenlig operatør, hvis ejere også designer tropiske haver, tilbyder informative ture dagligt.

Hvornår? Betingelserne er mest gunstige mellem månederne februar og april, når vandet er helt klart. På dage hvor synligheden er dårlig, bør gæsterne overveje at forblive på land.

Hval- og delfin-ser ud af Osa-halvøen

Rige på næringsstoffer har de dybe farvande ud for Osa-halvøen tendens til at tiltrække store havpattedyr i kvælder. Spinner delfiner har været kendt for at rejse i super pods nummerering i tusindvis og lejlighedsvis en heldig bådtur sker på en. Men selvom du ikke får øje på en super pod, er en safari til søs ofte givende: i visse måneder skifter 40-tons pukkelhvaler vand ud af deres hulhuller og flip deres enorme fortællinger ind i luften. De har også været kendt for at synge til hinanden og sygeplejerske deres kalve lige ved siden af ​​turistbåde.